Pollenallergi – den vanligaste formen av allergi

Besvären börjar ibland redan i januari i södra Sverige för att explodera i hela landet under april-juni. Orsaken är detsamma – pollen från olika växter som sprids med vinden och framkallar nästäppa, nysningar och kliande, rinnande ögon hos den allergidrabbade. Och det är många – pollenallergi är den absolut vanligaste formen av allergi i Sverige.

Vanligast är allergi mot björkpollen orsakar i regel mest besvär, men även hassel, bok och andra träslag kan ställa till med allergiska problem.

Redan i januari

Pollenallergi hör våren och försommaren till, men faktum är att under milda vintrar kan hasselbuskarna börja blomma och fröa av sig redan i januari-februari i de södra delarna av landet. Hasselhängena behöver bara någon solig dag för att hängena ska öppna sig och släppa ut pollen.

Allergisk reaktion = immunförsvarets överreaktion

En allergisk reaktion är egentligen att vårt immunförsvar överreagerar: När frömjölet som yr runt i lyften når vår kropp, bildar immunförsvaret omedelbart allergi-antikroppar som fokuserar på näshålans, luftrörens och ögonens slemhinnor. Antikropparna placerar sig i s k mastceller som innehåller ämnet histamin, ett retande ämne som då frigörs och leder till allergisk symtom som nästäppa, rinnande ögon och liknande.

Kan missförstås som förkylning

Det är ibland inte helt lätt att skilja allergi från en ihärdig förkylning. Och det är kanske inte så konstigt, eftersom vi i genomsnitt är förkylda 6-8 veckor om året. Symtomen är ganska lika och väl igenkända – nysning, rinnande näsa (eller nästäppa) och röda ögon. Men till skillnad från förkylning, ger en allergisk reaktion inte hög feber. Däremot – precis som förkylning – en känsla av att vara trött och ha svårt att koncentrera sig. Styrkan på den allergiska reaktionen påverkas även av luftföroreningar och tid på säsongen.

Tips som kan lindra

Tumregeln är enkel att säga, men kanske svårare att leva efter, nämligen att undvika så mycket pollen som möjligt. Vill man inte medicinera, kan ett ”mekaniskt filter” i form av Nasaleze vara ett perfekt sätt att klara sig från reaktion. Man bör också tänka på att vädra bostaden på morgonen när piollenhalten är låg, likaså att hålla lägre temperatur i sovrummet och undvika att sova med öppet fönster. Likaså är det bättre att tvätta håret påkvällen istället för morgonen, så tvättar man ur ”dagens skörd” av pollen i håret. Städa bostaden ofta, och våttorka hellre än dammsuga.