Kvalsterallergi – den ”dolda” allergin.

Man kan nästan börja nynna på Olle Adolphsons och Beppe Wolgers visa om okända djur när man tänker på dem. ”Många syns inte men finns ändå” är nämligen precis vad det är frågan om. För de syns inte med blotta ögat, men finns överallt runt omkring oss. För många är det inget problem. Men så finns det personer som är allergiska mot – just det, kvalster.

Kvalster finns i princip överallt. I vårt hem finns de i våra sängar, i möbler och i mattor. Men också i dammet i våra förråd, på hölogen... ja, de finns i princip överallt.

Liknar pollenallergi

För de flesta är kvalster egentligen inget man märker av. Men för vissa kan kvalster utlösa en allergisk reaktion som är ganska lik den som pollenallergiker drabbas av – rinnsnuva, nysningar, nästäppa och rinnande ögon.

Trivs i värme och dålig luft

I takt med att vi förbättrat våra hus med kraftfullare isolering och energibesparande ventilation har kvalster fått ett inomhusklimat de trivs med, nämligen värme och hög luftfuktighet. Allra bäst verkar de trivas i sängen, där det både är varmt och gott under täcket, samtidigt som vi människor utsöndrar fukt hela natten.

Vädra, tvätta och städa...

Egentligen är det inte dessa småkryp i sig själva som vi är allergiska mot (även om tanken på dem kan kännas lite obehaglig...). Nej, det är faktiskt deras avföring som orsakar den allergiska reaktionen. Det betyder att om man vill komma åt källan till denna allergi, så är det rejält med vädring och att tvätta sängkläderna ofta som gäller. Man bör också undvika alltför mycket textilier och stoppade möblier i sovrummet.

Hälften drabbade

Eftersom kvalster är beroende av värme och fukt, förekommer de olika rikligt i olika delar av Sverige. Det har man kunnat se när man mätt känsligheten för kvalster på barn. I Norrland är det bara några få procent som uppvisar reaktion, medan det i södra Sverige är nära hälften av alla barn som är drabbade. Man kan verkligen tala om att kvalsterallergi är lite av en ”dold”allergi som drabbar väldigt många!